Gewoon een hein-gesprekje...
Abderrahman 14:37
Morgen gaan we zand rijden Hein vertelt mij dat het handig is als een verkeersregelaar er bij staat Met in en uitrit Wat zeg jij Guus zegt in ieder geval dacht dat het wel kon
Fred 14:52
Haha Wat is er veranderd tov de eerste fase vervoer? Toen geen regelaar
Abderrahman 15:05
Toen was hein er nog niet 😂😂😂
Fred 15:06
Hahahahaha
Abderrahman 15:07
Nee geintje Hij komt nu naast de keet op de weg En vorige keer vond ik het ook eng eerlijk gezegd
Fred 15:12
Als jij inschat dat het nodig is Doen
Abderrahman 15:14
Ga hem bestellen laat guus er niet meer tussen komen
De taal van hein en guus

Op de steiger, op de bouwplaats, op kantoor: steeds vaker hoor of lees je hein-gesprekjes. Zoals het appgesprek van Abderrahman en Fred van Beentjes GWW hierboven.

Abderrahman en Fred spreken de taal van hein en guus. Een goede zaak, want zo maken ze hun werk veiliger, zónder steeds over de regels te beginnen. Veiligheid gaat namelijk vooral over… gedrag. Wie hein en guus eenmaal kent, maakt steeds vaker de veilige keuze. Én helpt zijn collega’s om dat ook te doen.

Even voorstellen...
Dit is hein

Hij vertelt je wat je het beste kunt doen. 

 

Zoals: altijd je helm opzetten als je de bouwplaats op gaat.

 

Group 359.png
En dit is een guus

Hij geeft je excuses om
toch iets anders te doen.

Zoals: ‘Ach, het-kan-wel-even’
Of: ‘Niemand-doet-het’
Of: ’Ik-heb-haast'

       ↑

     Dit zijn: 'guusjes'

 

Welke guusjes gebruik jij?
Wel of geen verkeersregelaar
Wel of geen verkeersregelaar
Download
Gedoe met afzettingen
Gedoe met afzettingen
Download
Overbeladen vrachtwagen
Overbeladen vrachtwagen
Download
Te korte ladder
Te korte ladder
Download
Helmplicht
Helmplicht
Download
Gedoe met afzettingen
Gedoe met afzettingen
Download
Struikelgevaar
Struikelgevaar
Download
Donkere werkplek
Donkere werkplek
Download
Keuring verlopen
Keuring verlopen
Download
Gedoe met afzettingen
Gedoe met afzettingen
Download
Teamsen in de auto
Teamsen in de auto
Download
Nachtstoring: grijs gebied
Nachtstoring: grijs gebied
Download
Gedoe met afzettingen
Gedoe met afzettingen
Download
Inkopen
Inkopen
Download
Ontbrekende leuning
Ontbrekende leuning
Download
Nachtstoring: wel of niet bellen?
Nachtstoring: wel of niet bellen?
Download
Te krappe planning
Te krappe planning
Download
LMRA bij spanning
LMRA bij spanning
Download
Nachtstoring: nu of morgen?
Nachtstoring: nu of morgen?
Download
x

Kies je achtergrond

Poster

upload eerst een afbeelding hierboven

Maak je eigen hein‑gesprekje over 
Share on Facebook
Tweet
Share on Instagram
Share on LinkedIn
Send email
In één dag klaar voor de Bewust Veilig-dag!

 

Meld je aan voor de Bewust Veilig-masterclass van Jules Heijneman. Dan leer je hoe je in één dag het hein-gesprekje inzet op de Bewust Veilig-dag.

Unknown.jpeg
Het verhaal van Abderrahman en Fred

Het app-gesprek bovenaan deze pagina laat zien hoe de taal van hein en guus werkt. Uitvoerder Abderrahman laat zijn hein spreken wanneer hij projectleider Fred om een verkeersregelaar vraagt. Reconstructie van ‘gewoon een hein-gesprekje’ bij Beentjes GWW.

vrachtwagen.jpg
1. Pislink

Abderrahman: “Toen de mannen hoorden dat ze een dag naar kantoor moesten voor een veiligheidstraining, waren ze echt pislink. Wat een gekkigheid, zeiden ze. Zonde van de tijd! Maar tijdens de training draaiden ze al wat bij. Misschien was het toch wel wat, die hein.”

Fred: “Vroeger zeiden we altijd dat we veel aandacht aan veiligheid besteden, maar de laatste jaren maken we dat ook echt waar. Zeker nu we met hein werken. Dat heeft ons veiligheidsbewustzijn een enorme curve omhoog gegeven. Veiligheid, maar dan heel anders, zeg ik vaak.”

2. Posters bespreken

Abderrahman: “De dag na de hein-training hingen er posters in onze keet, met daarop allemaal ‘guzen’: excuses om niet veilig te werken dus. Tijdens de schaft hebben we er in een kwartier heel wat bijgeschreven, haha! Want excuus-guzen… daar gebruiken we er nogal wat van in ons werk.”

Fred: “In de basis staan we in de bouw niet altijd open voor feedback, zelfs niet als het om veiligheid gaat. Het hein-programma heeft dat nu al veranderd. Natuurlijk, we doen er nog weleens lacherig over, die hein en guus. Maar ondertussen zijn we wel aan het denken gezet.”

3. Het werkt!

Abderrahman: “Toen ik graag een verkeersregelaar wilde hebben op een project, stelde ik de jongens voor om het op de hein-en-guus-manier aan te pakken. Dat vonden ze een leuke test. Nou, het werkte. Want na dat appje aan Fred was die verkeersregelaar meteen geregeld. Zónder dat we ons zeikerds voelden.”

Fred: “Ik vond het prachtig dat Ab me dat bericht stuurde. Hij is sowieso iemand die de dingen goed wil regelen, maar met hein en guus kon hij dat ook nog eens op een laagdrempelige manier doen. Hij had genoeg aan de woorden ‘hein’ en ‘guus’ én een paar leuke plaatjes. Zo moet het eigenlijk in heel de bouw werken: makkelijk, leuk én veilig.”

Eén taal, twee woorden

Waarom Bouwend Nederland fan is van hein en guus? Omdat iedereen in de bouw en infra ermee kan werken. Zie het maar als een taal met twee woorden: ‘hein’ en ‘guus’. Hoor je die woorden, dan weet je: even opletten nu. Als steeds meer bouw- en infrabedrijven hein en guus omarmen, wordt het werk een stuk veiliger.

Fries Heinis Algemeen directeur Bouwend Nederland
Veiligheidscultuur blijvend verbeteren?

Programma’s over veiligheid zijn er genoeg. Maar werken ze ook écht? Vaak ontbreekt het aan een gezamenlijke taal, die het makkelijker maakt om elkaar aan te spreken en open te staan voor elkaars feedback. Dat is precies waar hein® voor zorgt. En daar wordt de bouw een stuk veiliger van.

 

Benieuwd hoe hein dat doet? 
Dat zie je in de video.

Het veiligheidsprogramma dat niet over veiligheid gaat

Door hein gaan mensen anders kijken naar hun eigen gedrag en dat van hun collega’s. Daarover ontstaan open gesprekken, die bij iedereen – van directie tot de werkvloer – tot nieuwe inzichten leiden. Die inzichten zorgen ervoor dat mensen sneller hun verantwoordelijkheid nemen in de praktijk. Dat is het begin van een plezierige veiligheidscultuur, die uiteindelijk leidt tot blijvende verbetering.

 

Meer weten over hein?

Bel voor een korte kennismaking: 024 - 73 70 269

Veelgestelde vragen over het hein-programma

Jazeker, dat kan. hein is een manier van denken met een eigen taal die in elk programma past. Bijvoorbeeld bij het herkennen van gevaarlijke situaties: ‘Wat zou hein in deze situatie zeggen?’ Of tijdens een toolboxmeeting: ‘Volgens mij hoor ik hier excuus-guus.’

Omdat plaatjes meer zeggen dan duizend woorden. Met cartoons kunnen we lastige onderwerpen en diepere onderliggende problemen makkelijk op tafel te krijgen. Bovendien kunnen we situaties en verhalen uit de praktijk heel beeldend neerzetten. Dat maakt het voor iedereen meteen herkenbaar. En een beetje humor helpt natuurlijk ook.

Nee, het is zeker niet kinderachtig. Wel horen we vaak dat het laagdrempelig is. En dat is precies de bedoeling: hein maakt het veel makkelijker om over veiligheid na te denken en te praten. De cartoons zijn bovendien soms hard en pijnlijk confronterend, waardoor de dialoog automatisch gestart wordt. Dáár begint de verandering.

Jazeker! Het is een combinatie van trainingen en communicatie. Alléén trainingen of alléén communicatie is namelijk niet voldoende om bewustzijn te creëren én het gedrag op de werkvloer te veranderen. Door de organisatie te trainen zetten we de basis neer, waarna communicatie het gedachtegoed voortdurend onder de aandacht houdt. Voor een optimaal resultaat kun je je bovendien blijven verdiepen in de psychologie achter hein. (Zie ook de volgende vraag.)

Eigenlijk houdt het nooit op. Sterker nog: als hein eenmaal aan staat, kun je ‘m moeilijk meer ‘uit’ zetten! Maar zonder gekheid: de introductieperiode duurt een halfjaar, daarna heb je nog een jaar nodig om het concept in het systeem te krijgen. Als je daarna blijft activeren met verdiepende trainingen en nieuwe, verrassende materialen, is hein binnen drie jaar volledig vanzelfsprekend in heel je organisatie.

Bouwend Nederland heeft hein toegankelijk gemaakt voor alle bedrijven: groot en klein, bouw en infra, landelijk en lokaal… Eén kanttekening: je moet niet aan hein beginnen als je denkt dat je veiligheid kunt uitbesteden. Even afvinken is er niet bij.

Ja, dat is een goede vergelijking. Ook bij de Bob draait het om het vergroten van het bewustzijn, om het veranderen van gedrag en om een ‘taal’ die een moeilijk onderwerp bespreekbaar maakt. Overigens staat hein nog niet in de Van Dale, zoals de BOB. Maar dat is volgens ons – positief als we zijn – slechts een kwestie van tijd…

Nee, het concept bestaat al meer dan tien jaar. Wel heeft het door de eigenzinnige aanpak even geduurd voordat opdrachtgevers écht loskwamen van hun oude manier van denken. Dat is inmiddels gelukt, bijvoorbeeld bij bedrijven als BAM, Strukton, Siemens en ASML. Mede dankzij hen hebben we het concept doorontwikkeld tot wat het nu is, waardoor Bouwend Nederland nu de tijd rijp vindt om hein in heel de bouw onder de aandacht te brengen.

Alles en niets. Je merkt er ‘alles’ van omdat de trainingen, de cartoons en dus ook de werking van het concept zijn gebaseerd op 21 psychologische gedragsprincipes. Maar tegelijkertijd merk je er ‘niets’ van, omdat we die principes op een heel toegankelijke en herkenbare manier tot leven laten komen: van het superherkenbare zwembadverhaal tot en met de cartoons op de posters. Het gaat bij hein niet om ‘uitleggen’, maar om het vertellen van verhalen.

Dan hebben we gedragslabs voor je in petto. In elk lab gaan we dieper in op één of enkele van die psychologische principes. Maar dat is pas wat later in het traject, als de organisatie vertrouwd is met hein.

Begrijpelijke vraag! We draaien ‘m alleen graag om: wat kost het als je níét aan veiligheid werkt? Bovendien helpen we kleine bedrijven om het voor hen behapbaar te maken.

Ja, daar draagt het zeker aan bij. Om hoger te komen op de veiligheidsladder moet je immers aan kunnen tonen dat je actief werkt aan een goede veiligheidscultuur. En dat je medewerkers stimuleert om het bijbehorende gedrag te vertonen. Precies wat je met hein doet dus.

Dat hangt onder meer af van de omvang van je bedrijf. We werken namelijk met een abonnement per medewerker. Daarnaast hangen de kosten af van de manier waarop je hein uitrolt. Daarvoor kun je onze trainers inzetten, maar je kunt ons ook je eigen mensen laten opleiden. Een combinatie is natuurlijk ook mogelijk. Als je ons even belt (024 - 73 70 269), praten we je bij. Goed om te weten: als lid van Bouwend Nederland krijg je als bedrijf interessante kortingen op de verschillende onderdelen van het hein-programma.

In één dag klaar voor de Bewust Veilig-dag!

 

Meld je aan voor de Bewust Veilig-masterclass van Jules Heijneman. Dan leer je hoe je in één dag het hein-gesprekje inzet op de Bewust Veilig-dag.

Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt. Zo kunnen we steeds verbeteren.