Veiligheidsvisie als voorwaarde

 

Veiligheid is voor opdrachtgevers van bouwbedrijven een cruciaal thema. Bij techgigant ASML werken ze daarom sinds 2017 met hein®. En dat werpt zijn vruchten af, vertellen Maurice Stijfs (Manager EHS) en Erik Lousberg (Manager Bouwprojecten).

Als er één bedrijf is dat aan de toekomst bouwt, dan is het ASML. Letterlijk en figuurlijk, want rondom het bestaande hoofdkantoor in Veldhoven moet in 2021 Campus 2.0 herrijzen. Op de rol staan: kantoorhuisvesting voor (bijna) alle 15.000 medewerkers in Nederland, een logistiek centrum en een hightech-cleanroom.

“Campus 2.0 moet onze cultuur van samenwerking onderstrepen”, vertelt Maurice. “Door onze mensen hier te concentreren, ontstaat één campusgedachte, met om ons heen alle ruimte en faciliteiten om onze groei de komende jaren mogelijk te maken.”

Wisselende verantwoordelijkheden

Aan bouwplaatsen dus geen gebrek in Veldhoven. “Al die bouwbewegingen vragen uiteraard om strenge veiligheidseisen”, aldus Erik. “Soms dragen we daarvoor zelf de verantwoordelijkheid, zoals bij renovaties en modificaties in en rondom onze cleanrooms, de ruimtes waar we onze chipmachines in elkaar zetten. Maar bij nieuwbouwprojecten ligt dat anders. Daarbij is een externe aannemer of bouwpartner volledig verantwoordelijk voor de veiligheid. Daarvoor dienen ze veiligheidsplannen en -richtlijnen in, die wij vervolgens kritisch toetsen.”

Maar dat is lang niet alles, legt Erik uit. Zo moet elke aannemer die voor ASML bouwt, beschikken over een speciale badge. “Onze veiligheidsvisie moet bij iedere aannemer die voor ons werkt tot in detail tussen de oren zitten. Om een badge te verkrijgen, moet je veiligheidscursussen volgen en een certificaat halen. En we adviseren elke aannemer of onderaannemer om een interne hein-campagne te lanceren voor hun projectmedewerkers.”

`We adviseren elke aannemer of onderaannemer om een interne hein-campagne te lanceren`
Erik Lousberg Manager Bouwprojecten, ASML

Uniforme aanpak

Het woord ‘hein’ is gevallen. Bij ASML werken ze er sinds 2017 mee. Het concept maakt intussen deel uit van het veiligheidsprogramma binnen de divisies Development & Engineering en Corporate Real Estate.

Maurice: “Wie er ook verantwoordelijk is voor de veiligheid; met hein borgen we een doordachte, uniforme aanpak. Het concept helpt ons om echt een volgende stap te zetten op het gebied van veiligheid. In plaats van hameren op het naleven van de regels, zet hein in op daadwerkelijke verandering door het beïnvloeden van gedrag. En dat werkt! Op een heel laagdrempelige manier die iedereen aanspreekt.”

Veiligheidstaal

“Het mooie van hein is dat het beklijft”, aldus Erik. “Dat vinden niet alleen wij, maar ook onze aannemers en onderaannemers die we dus verplicht meenemen in het hein-verhaal. Onlangs hoorde ik een installateur een collega aanspreken met een ‘guusje’. Die reageerde daar vervolgens heel open op. Daarin schuilt volgens mij de grote kracht van het concept: zowel het ontvangen als het geven van feedback wordt een stuk makkelijker. Er ontstaat een veiligheidstaal die iedereen verstaat.”

Maurice sluit zich bij die woorden aan. “Als opdrachtgever heeft hein ons al veel opgeleverd. En dat heeft het de bouwbedrijven die voor ons werken óók: veiligheidsthema’s hoeven niet meer van bovenaf te worden opgelegd, maar komen rechtstreeks van de vloer. Dat betekent dat het hein-gedachtegoed snel landt én aanslaat. Natuurlijk: een verandering van cultuur gaat niet over één nacht ijs. En het moet zoveel mogelijk sectorbreed gebeuren. Daarom is het ook zo mooi dat andere partijen ook voor hein kiezen. Zo gaan we samen voor meer veiligheid in de bouw.”

`Veiligheidsthema’s hoeven niet meer van bovenaf te worden opgelegd, maar komen rechtstreeks van de vloer`
Maurice Stijfs Manager EHS, ASML
Wij maken gebruik van cookies

Cookies helpen ons begrijpen hoe je de website gebruikt. Zo kunnen we steeds verbeteren.